Månadens hane

AK svensk lapphund presenterar en hane i månaden på SLKs hemsida för att lyfta fram några hanar i vårt land som finns tillgängliga för avel med syftet att få fler hanar i avel. Hanarna presenteras med bild och presentation samt kontaktuppgifter till ägaren med ägarens tillstånd.

För att bli månadens hane ska hunden helst ha en låg släktskapsgrad, gärna under 100. Om han har över 100 kan det vara för att hans släkt riskerar bli sparsamt använd den närmaste framtiden. Ett exempel på det är Raidi-hundarna som inte registrerats sedan 2007, de kommer att dala i släktskapsgrad under de kommande åren. Vi försöker variera och välja hanar ur olika linjer. Om någon hunds kullbror redan är klar för avel, avvaktar vi i regel.

Övrigt att ta hänsyn till vid urvalet av Månadens hane är den geografiska biten. Målet är att de testade i möjligaste mån ska vara tillgängliga i alla delar av Norge och Sverige, detta för att öka chansen att de bli använda. Övrigt, som ev. sjukdomar och exteriöra belastningar får vi förhoppningsvis veta när vi kontaktar hanhundsägaren, men det är ytterst uppfödarens ansvar att ta reda på detta innan avel.

2014  
Januari Santo
2013
 
Oktober Stråhles L-Maxe
September A-prince
Maj Hallsgard Azlan
April Herding Instinct's Mr Bond
Mars Skogssamens Cavek
Februari Renlundens Åsa-Nisse
Januari Hemakas Cajun
2012  
 November Timmy
 Oktober Jambos Asko
 September Pelittas Basko
 Augusti Chili's Santo
 April Lappe Tikkos Lasse
2011  
Juni Care Bears Moon Spark
Maj Jambos Walle
April Lukas
Mars Charlie
Februari Vardotoppens Njarrak
   
2010  
November Mio
Oktober Björnbärets Celsius (Avliden)
September Tjappo
Maj Skogsamens Nilak
April Lillmusties Hugo
Mars Sabmebaena Unzo
Februari: Arbbolas Rasmuss
   
2009  
November Raidis Olli
September Jambos Frille
Augusti Norrviddens Tjuorek
Juli Aron ”Arrak”
Juni Saltöns Proppen
Maj Norrviddens Arvuk
April Borro
Mars SUCH Anthrazit´s Nalle P

 

Dela med andra på Facebook
 
Senaste uppdaterad 2014-01-08 08:53 av Pia Zetterström.   
Sidvisningar: 15054.